Hvad er paradontitis/parodontose?

Parodontitis er en bakteriebetinget betændelsessygdom i tandkødet og knoglen. Paro­dontitis er en af de mest hyppige sygdomme i befolkningen, hvor op mod halvdelen af de 50 årige ender med at have det i en eller anden grad.

Symptomer på parodontitis

Typiske symptomer på parodontitis kan være dårlig smag i munden, dårlig lugt fra munden, blødning fra tandkød og i sidste ende lange eller løse tænder og tandtab. Rygning kan skjule symptomerne. Vi sætter en stor ære i en høj behandlingskvalitet og tidlig diagnostik.

 

Behandling af parodontitis

Parodontitis er en betændelse forårsaget af bakterier, som resultere i ødelæggelse af knoglen og fibre omkring tanden. Hvis parodontitis ikke bliver behandlet over en længere periode, vil det kunne resultere i løse tænder og i værste tilfælde tab af tænder. Når først du har fået parodontitis vil du have det resten af livet.

Sygdommen opstår når plak/biofilm og tandsten dannes på tandrødderne under tandkødskanten. Typisk forløber sygdommen uden smerter eller symptomer i starten og oftest er det din tandlæge eller tandplejer, som diagnosticere sygdommen.

Parodontitis kan behandles effektivt med forbedret mundhygienje og professionel tandrensning, som renser de dybe tandkødslommer. Behandlingen af parodontitis afhænger i højgrad af tandlægens/tandplejeres indsats, men i lige så høj grad af din egen indsats med tandbørsten og mellemrumsbørsten.

En parodontitisbehandling strækker sig oftest over flere behandlinger. I første omgang vil vi måle dine tandkødslommer, se på de blottede tandhalse, bevægelige tænder og mængden af plak og blødning omkring tænderne. Dette gøres for at opnå et overblik over sygdomssituationen.Til tider vil vi også røntgenfotografere tænderne for at kunne vurdere progressionen af sygdommen og bedre kunne vurdere de enkelte tænder. 

Hvis du har god respons på behandlingen, vil vi foretage kontroller som tilpasses til dit behov, så vi sikre sig at sygdommen ikke vil blive aktiv igen. Hvis behandlingen har været god, men tandkødslommerne har været dybe i udgangspunktet, kan yderlig behandlingstiltag være nødvendige, eksempelvis i form af parodontitiskirurgi.

Flere studier bekræfter sammenhængen mellem parodontitis og forskellige almen sygdomme, f.eks. diabetes, gigt og blodpropper. Det giver derfor god mening at behandle parodontitis, ikke blot for at bevare egne tænder, men også for at forebygge andre sygdomme.

Behandlingen af parodontitis er tidskrævende, men kan i de fleste tilfælde udføres smertefrit. Formålet er at genskabe sundt tandkød uden dybe tandkødslommer,som sidder stramt om tænderne. Samtidig er behandlingen med til at bevare din tyggefunktion og et smukt smil.

parodontitis-kirurgi

Efter det indledende parodontititsforløb foretager vi en opfølgende opmåling. Her vil vi typisk være kommet langt med behandling af din parodontitis. Der vil eventuelt være enkelte tandkødslommer, hvor det med almindelig tandrensning ikke er muligt at opnå helt sunde tandkødsforhold. Det vil sige, at der forsat er dybe tandkødslommer med betændelse. Hvis du, som patient, gør hvad du kan og holder flot rent, kan parodontitiskirurgi være den rigtige løsning.

En operation vil foregå under sterile forhold og vi anvender avancerede instrumenter og moderne kirurgiske teknikker. Formålet med operationen er, at skabe adgang og et visuelt overblik over rodoverfladen og få denne renset i områder, som ikke var muligt gennem tandkødslommen. Operationen giver til tider også mulighed for regeneration af knoglen omkring tænderne og derved øge fæstet for tænderne.

Ved enkelte operationer er formålet at fjerne tandkød for at gøre det nemmere for dig at holde rent omkring tænderne. Dette vil typisk være en mulighed ved kindtænderne.

Vi kan på nuværende tidspunkt ikke genvinde tabt tandkød omkring tanden og det må forventes, at der mistes en lille mængde tandkødshøjde efter en operation. Dette må betragtes som en kosmetisk ulempe som alternativ til at miste tanden. Tænderne kan være følsomme for kulde i tiden efter operationen, men vil typisk aftage igen.

Operationen udførest skånsomt og så minimalistisk som muligt. Ca 1/3 af patienterne har behov for smertestillende medicin. De fleste tager en panodil på dagen for operationen som det eneste. Ved større operationener kan der forekomme flere gener.

Efter en succesfuld operation vil kravet til hjemmehygienjen forsat være gældende, så vi undgår at bakterien igen får overtaget og der sker udvikling af din parodontitis.

En parodontitisoperation forbedrer langtidsprognosen for dine tænder og er typisk et billigere alternativ til at fjerne tænder og erstatte med eksempelvis en bro.

Andre behandlinger

Book en tid

Er det tid til et besøg hos tandlægen, så book din tid her.

Book

HvaD mener patienterne?

Vi laver jævnligt tilfredshedsundersøgelser hos vores patienter.

Det siger patienterne